Obiectiva Theodora

„Török-Illyés Orsolya 2014-ben megtudta, hogy anyukáját, Illyés Kinga színésznőt húsz éven át megfigyelte a Securitate. A közel 3000 oldalas dossziéból Hajdu Szabolccsal együtt csináltak egy rádiójátékot Obiectiva Theodora címmel.”

Összefoglalás

Dokumentumjáték Illyés Kinga erdélyi színésznő titkosszolgálati aktái alapján. Az 1970-es évek Romániájában élő magyar kisebbség életének, a Securitate működésének bemutatása lehallgatási dokumentumok alapján. Illyés Kinga magánbeszélgetéseiből (marosvásárhelyi lakásában rögzített és telefonbeszélgetések) egy a korszak működésmódjával és atmoszférájával kapcsolatban rendkívül informatív, felkavaró, drámai mű született, melyet sallangmentes előadásban hallgathatunk meg elsőrangú színészi teljesítményekkel.

Színlap

Részletek egy erdélyi színésznő lehallgatási dossziéjából

„Illyés Kinga, Theodora, színésznő, színház, erdélyi magyar értelmiség, Marosvásárhely, Securitate, színművészeti egyetem, szerelem, házasság, válás, karrier, lehallgatás, intézkedési terv, ellehetetlenítés.
lllyés Kinga, mint a hetvenes-nyolcvanas évek ikonikus színésznője, az erdélyi magyar értelmiség meghatározó alakjai közé tartozott. Marosvásárhelyi otthona a hetvenes években kultikus találkozó- és menedékhely volt. Egy szilveszteri bulit követően a Securitate elrendeli a lakás lehallgatását. Illyés Kinga a „Theodora” fedőnevet kapja a Securitate titkos adatbázisában. A főbb történetszálak párhuzamosan futnak egymással: „Theodora”, aki ekkor a harmincas éveiben jár, kortárs erdélyi magyar költők verseiből összeállított műsorral készül az országos előadó-művészeti versenyre. A munkafolyamatot nehezíti, hogy az előadás neves, idős rendezője, akinek „Theodora” nagy tisztelője, szerelmével üldözi. Közben férjével, Attilával, az antiszociális íróval, akivel az utóbbi időben nagyon megromlott a viszonya, képtelen megszakítani a kapcsolatot. A férfi öngyilkossággal fenyegetőzik, válásra egyiküknek sincs pénze. Különböző futó kapcsolatok után „Theodora” összejön a nála tíz évvel fiatalabb Andrással, aki tanítványa a Színművészeti Egyetemen. Viszonyukat azonban titkolniuk kell, mert amiatt mindkettejüket kirúghatják az egyetemről. „Theodora” terhes lesz. András közönyösen fogadja a hírt, de kitart mellette. A nő férjével, Attilával is közli a tényt, de az apa kilétét nem árulja el. Attila kikészül. A titkosszolgálat elérkezettnek látja az időt, hogy lecsapjon „Theodorára”. Elkészül az intézkedési terv. Megpróbálják megfélemlíteni, zsarolni, beszervezni az ekkor már hét hónapos terhes nőt, aki azonba ellenáll. Újabb intézkedési terv születik. „Theodora” teljes szakmai és magánéleti kompromittálása, nyilvános megszégyenítése, tönkretétele a cél.”

Szereplők:

Baricz Xénia – KEZELŐ
Borbáth Ottília – VÁRADINÉ
Bársony Dávid – JANI
Csonka Valter – DR. BARTHA
Fodor Tamás – FLOREA SZOLGÁLATI FŐNÖK
Gelányi Bence – ANDRÁS
Gelányi Imre – DR. TELEKI
Hajdu Lujza – MELINDA
Hajdu Szabolcs – KATONA
Hegedűs D. Géza – SECURITATE-ÜGYNÖK
Katona László – ÁRPI
Molnár Enikő – PORTÁS
Máté Gábor – HERCZEG
Németh Kristóf – SZÉKELY FERI
Szabó Domokos – HODOS
Szilágyi Tibor – KOZMA
Sárosdi Lilla – BENEDEK ZSUZSA
Tankó Erika – ASSZISZTENS
Trokán Nóra – JUTKA
Török András – SOÓS ELVTÁRS
Török-Illyés Orsolya – THEODORA
Zsótér Sándor – ATTILA
Közreműködő - Szalóczy Pál

Rendezőasszisztens: Réman Zsófia
Hangmérnök: Rédly Dénes
Technikai stáb: Lukácsi Zsófia – gyártásvezető
Bőhm Dániel – stúdióvezető
Teszler Tamás – gyártásvezető
Produkciós iroda: Filmworks Interaktív Média Kft.
Producer: Herner Dániel
Gyártók: Látókép Ensemble Alkotóműhely
Filmworks Interaktív Média Kft.
Utómunkák: Rédly Dénes – hangkeverés
Hajdu Szabolcs – zaj, zörej
Ötlet: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya
Iró: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya
Szövegkönyv: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya
Szerkesztő: Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya
Rendező Hajdu Szabolcs (2018 - sztereó)

(5 rész)

Össz.:  1:59:17 - 109 MB

mp3 - 44,1kHz - 128kbps

Meghallgatás / letöltés - icedrive

https://radiojatek-mindenkinek.blogspot.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése